Niečo o bylinkách
Prečítané: 3028x
Čo sme zistili o jednotlivých bylinkách, ktoré sme vysadili: Bazalka: je nenáročná rastlina na pestovanie, preto je vhodná na pestovanie v interiéri. Používa sa ako korenina pridávaná do jedál. Vysušené listy môžeme používať vo forme čaju na trávenie. Listy bazalky sa pridávajú do šalátov, na ochutenie mäsa či omáčok. Bazalka si i po tepelnom spracovaní uchováva svoje liečivé schopnosti.
Majoránka: je nenáročná bylina, darí sa jej aj v kvetináči. Rýchlo dorastá, preto je možné ju počas roka strihať. V súčasnosti používame majoránku na ochutenie jedál, ale nemali by sme zabudnúť aj na jej liečivé účinky - zvyšuje chuť do jedla, zmierňuje kašeľ a má upokojujúce účinky.
Pažítka: pažítka v kvetináči osvieži každú kuchyňu. Jej pestovanie je nenáročné. Môžeme si ju dať na chlebík, alebo pridať do omáčok, k mäsu, k rizotu, zemiakov, na cestoviny, k bylinkovému maslu a podobne. Podporuje obranyschopnosť, je účinnou prevenciou proti rakovine, detoxikuje tráviaci trakt, znižuje vysoký krvný tlak a cholesterol.
Mäta: má širokú škálu využitia, od potravinárskeho priemyslu cez likérnictvo a cukrárenstvo, až po použitie v kuchyni. Pridáva sa do omáčok, na ochutenie mäsa, do šalátov, výborný je mätový sirup. Pomáha odstraňovať kŕče, pôsobí protizápalovo a proti nespavosti.
Rozmarín: je vždy zelený, voňavý. Pri grilovaní ho môžeme pridávať do ohňa, aby vytváral príjemnú atmosféru. V kuchyni ho môžeme využívať ako čerstvý resp. sušený. Dáva sa napríklad do polievok, šalátov, do cesta, do bylinkového masla. Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak, zlepšuje krvný obeh, upokojuje nervové vyčerpanie.
Šalvia: môžeme ju pestovať vonku v záhrade, alebo vnútri v kvetináči. Zo šalvie sa zbiera vňať a listy, z ktorých sa po vysušení môže pripraviť výborný čaj alebo liečivé odvary.