Recepty
1) recept na púpavový med
Potrebujeme:
200 kvietkov púpavy,
8 dl vody,
1,5 kg kryštál cukor,
šťava z dvoch citrónov.
Bude to približne do 4 trojdecových fliaš.
Postup receptu:
2. Odstavíme a necháme lúhovať 24 hodín.
3. Na druhý deň kvety prepasírujeme cez gázu alebo sitko, pridáme cukor, citrónovú šťavu a necháme zovrieť. Varíme ešte približne 35-45 minút.
4. Takto pripravený med nalejeme do čistých umytých pohárov, ktoré predhrejeme v hrnci s vodou, aby nepraskli. Poháre uzavrieme. Necháme odstáť približne 24 hodín v tomto hrnci. Potom med odložíme na chladné miesto.
Dandelion honey
Ingredients:
-
200 dandelion (petals only)
-
8 dl of water
-
1.5 kg of granulated sugar
-
juice from two lemons
Preparation:
-
Pick dandelion flowers during the daylight while in full bloom, remove petals, then measure petals only; discard the green stem parts.
-
Place petals in a heavy saucepan along with the water.
-
Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 7 minutes. Remove from heat and let steep for 24 hours.
-
Strain dandelion tea through cheesecloth and discard solids.
-
Place remaining liquid in a heavy saucepan and bring to a low boil. Add lemon juice. Gradually add sugar while stirring until sugar is dissolved. Lower heat and let simmer for 40 minutes.
-
Pour into jars and enjoy.
2) recept na bazový sirup
Potrebujeme:
30 ks rozkvitnuté kvety bazy na 3 litre sirupu,
kyselinu citrónovú,
3 kg kryštálový cukor,
3 litre vody,
1 ks citrón.
Postup receptu:
1. Vo veľkom hrnci zvaríme tri litre vody, vodu necháme vychladnúť.
2. Do vychladnutej vody dáme umyté kvety bazy, zbavenej hrubých stopiek a necháme ich 24 hodín lúhovať. Občas premiešame.
3. Po vylúhovaní (na druhý deň) vodu s kvetmi precedíme cez husté sitko alebo gázu.
4. Do vody nasypeme kryštálový cukor a pridáme vytlačené citróny. Necháme vodu zovrieť. Keď voda vrie, pridáme podľa chuti kyselinu citrónovú.
5. Odstavíme a ešte horúcim sirupom naplníme vopred umyté sklené fľaše. Dáme do deky až do vychladnutia.
Elderflower cordial
Ingredients:
-
30 elderflower heads
-
3 litres boiling water
-
3kg crystal sugar
-
50g citric acid (available from chemists)
-
1 unwaxed lemon, sliced
Preparation:
-
Gently rinse over the elderflowers to remove any dirt or little creatures.
-
Pour the boiling water over the sugar in a very large mixing bowl. Stir well and leave to cool.
-
Add the citric acid and lemon slices, and then the flowers.
-
Leave in a cool place for 24 hours, stirring occasionally.
-
Strain through some muslin and transfer to sterilised bottles.
3) Recept na zeleninové šaláty
Paradajkovo-bazalkový šalát
Suroviny:
1 kg paradajok,
3 polievkové lyžice olivový olej,
10 ks lístkov bazalky,
štipka oregano,
podľa chuti soľ
čierne korenie
Príprava:
1. Paradajky umyjeme, osušíme a pokrájame na štvrťky, dáme do misy.
2. Pridáme olej, bazalku a oregáno. Dochutíme a premiešame.
3. Dobrú chuť!
Tomato-basil salad
Ingredients:
-
1 kg of tomatoes
-
3 tablespoons olive oil
-
10 tickets basil
-
a pinch of oregano
-
salt
-
pepper
Preparation:
-
Wash tomatoes
-
Dry and cut the tomatoes
-
Put the tomatoes into a bowl
-
Add some oil, basil, and oregano
-
Mix it together
-
Enjoy your meal!
Arabský petržlenový šalát
Suroviny:
3 ks paradajky,
5 ks lístkov mäty,
petržlenová vňať,
4 polievkové lyžice olivový olej,
3 polievkové lyžice šťavy z citróna,
jačmenné krúpy
Príprava:
1. Paradajky olúpeme a pokrájame na malé kúsky.
2. Petržlenovú vňať a lístky mäty pokrájame nadrobno, pridáme suché jačmenné krúpy, olej a citrónovú šťavu a dobre premiešame.
3. Môžeme dať na list šalátu a ozdobíme kockami paradajky.
Arabic-parsley salad
Ingredients:
-
3 pieces of tomatoes
-
5 pieces of mint leaves
-
parsley leaves
-
4 tablespoons olive oil
-
3 tablespoons of juice from a lemon
-
barley groats
Preparation:
-
The tomatoes peel and cut into small pieces.
-
Parsley and mint leaves finely chop, add the dry barley groats, oil and lemon juice and mix well.
-
We can put on lettuce leaves and garnish with tomato cubes.
Uhorkový šalát s paradajkami a cibuľou
Suroviny:
2 ks uhorky,
2 ks paradajky,
1 ks cibuľa,
2 polievkové lyžice olej,
2 polievkové lyžice ocot,
soľ,
čierne korenie
Príprava:
1. Uhorky, paradajky a cibuľu nakrájame na malé kúsky a zmiešame.
2. Marinádu urobíme zmiešaním oleja, octu, soli a čierneho korenia.
3. Takto hotovou marinádou zalejeme šalát.
Cucumber salad with tomatoes and onions
Ingredients:
-
2 pieces of cucumber
-
2 tomatoes
-
1 onion
-
2 tablespoons oil
-
2 tablespoons vinegar
-
salt
-
pepper
Preparation:
-
Cucumbers, tomatoes and onions cut into small pieces and mix.
-
Make the marinade by mixing oil, vinegar, salt and pepper.
-
Pour over this marinade salad.
-
Good appetit!