Recepty

Prečítané: 3163x
Ponúkame Vám recepty na púpavový med, bazový sirup či chutné zeleninové šaláty:

1) recept na púpavový med

Potrebujeme:
200 kvietkov púpavy,
8 dl vody,
1,5 kg kryštál cukor,
šťava z dvoch citrónov.
Bude to približne do 4 trojdecových fliaš. 

Postup receptu
1. Čerstvé kvety umyjeme pod tečúcou studenou vodou, necháme odkvapkať, zalejeme vodou a 7 minút necháme povrieť.
2. Odstavíme a necháme lúhovať 24 hodín.
3. Na druhý deň kvety prepasírujeme cez gázu alebo sitko, pridáme cukor, citrónovú šťavu a necháme zovrieť. Varíme ešte približne 35-45 minút.
4. Takto pripravený med nalejeme do čistých umytých pohárov, ktoré predhrejeme v hrnci s vodou, aby nepraskli. Poháre uzavrieme. Necháme odstáť približne 24 hodín v tomto hrnci. Potom med odložíme na chladné miesto. 

Dandelion honey

Ingredients:

  • 200 dandelion (petals only)

  • 8 dl of water

  • 1.5 kg of granulated sugar

  • juice from two lemons

Preparation:

  1. Pick dandelion flowers during the daylight while in full bloom, remove petals, then measure petals only; discard the green stem parts.

  2. Place petals in a heavy saucepan along with the water.

  3. Bring to a boil, reduce heat, and simmer for 7 minutes. Remove from heat and let steep for 24 hours.

  4. Strain dandelion tea through cheesecloth and discard solids.

  5. Place remaining liquid in a heavy saucepan and bring to a low boil. Add lemon juice. Gradually add sugar while stirring until sugar is dissolved. Lower heat and let simmer for 40 minutes.

  6. Pour into jars and enjoy.


2) recept na bazový sirup

Potrebujeme:
30 ks rozkvitnuté kvety bazy na 3 litre sirupu,
kyselinu citrónovú,
3 kg kryštálový cukor,
3 litre vody,
1 ks citrón. 

Postup receptu
1. Vo veľkom hrnci zvaríme tri litre vody, vodu necháme vychladnúť.
2. Do vychladnutej vody dáme umyté kvety bazy, zbavenej hrubých stopiek a necháme ich  24 hodín lúhovať. Občas premiešame.
3. Po vylúhovaní (na druhý deň) vodu s kvetmi precedíme cez husté sitko alebo gázu.
4. Do vody nasypeme kryštálový cukor a pridáme vytlačené citróny. Necháme vodu zovrieť. Keď voda vrie, pridáme podľa chuti kyselinu citrónovú.
5. Odstavíme a ešte horúcim sirupom naplníme vopred umyté sklené fľaše. Dáme do deky až do vychladnutia. 

Elderflower cordial

Ingredients:

 

Preparation:

  1. Gently rinse over the elderflowers to remove any dirt or little creatures.

  1. Pour the boiling water over the sugar in a very large mixing bowl. Stir well and leave to cool.

  1. Add the citric acid and lemon slices, and then the flowers.

  1. Leave in a cool place for 24 hours, stirring occasionally.

  1. Strain through some muslin and transfer to sterilised bottles.



3) Recept na zeleninové šaláty

Paradajkovo-bazalkový šalát

Suroviny:
1 kg paradajok, 
3 polievkové lyžice olivový olej,
10 ks lístkov bazalky,
štipka oregano,
podľa chuti soľ
čierne korenie

Príprava:
1. Paradajky umyjeme, osušíme a pokrájame na štvrťky, dáme do misy.
2. Pridáme olej, bazalku a oregáno. Dochutíme a premiešame.
3. Dobrú chuť!

Tomato-basil salad

Ingredients:

  • 1 kg of tomatoes

  • 3 tablespoons olive oil

  • 10 tickets basil

  • a pinch of oregano

  • salt

  • pepper

Preparation:

  1. Wash tomatoes

  2. Dry and cut the tomatoes

  3. Put the tomatoes into a bowl

  4. Add some oil, basil, and oregano

  5. Mix it together

  6. Enjoy your meal!


Arabský petržlenový šalát

Suroviny:
3 ks paradajky,
5 ks lístkov mäty,
petržlenová vňať,
4 polievkové lyžice olivový olej,
3 polievkové lyžice šťavy z citróna,
jačmenné krúpy

Príprava:
1. Paradajky olúpeme a pokrájame na malé kúsky.
2. Petržlenovú vňať a lístky mäty pokrájame nadrobno, pridáme suché jačmenné krúpy, olej a citrónovú šťavu a dobre premiešame.
3. Môžeme dať na list šalátu a ozdobíme kockami paradajky.

Arabic-parsley salad

Ingredients:

  • 3 pieces of tomatoes

  • 5 pieces of mint leaves

  • parsley leaves

  • 4 tablespoons olive oil

  • 3 tablespoons of juice from a lemon

  • barley groats



Preparation:

  1. The tomatoes peel and cut into small pieces.

  2. Parsley and mint leaves finely chop, add the dry barley groats, oil and lemon juice and mix well.

  3. We can put on lettuce leaves and garnish with tomato cubes.

 

Uhorkový šalát s paradajkami a cibuľou

Suroviny:
2 ks uhorky,
2 ks paradajky,
1 ks cibuľa,
2 polievkové lyžice olej,
2 polievkové lyžice ocot,
soľ,
čierne korenie

Príprava:
1. Uhorky, paradajky a cibuľu nakrájame na malé kúsky a zmiešame.
2. Marinádu urobíme zmiešaním oleja, octu, soli a čierneho korenia.
3. Takto hotovou marinádou zalejeme šalát.

Cucumber salad with tomatoes and onions

Ingredients:

  • 2 pieces of cucumber

  • 2 tomatoes

  • 1 onion

  • 2 tablespoons oil

  • 2 tablespoons vinegar

  • salt

  • pepper


Preparation:

  1. Cucumbers, tomatoes and onions cut into small pieces and mix.

  2. Make the marinade by mixing oil, vinegar, salt and pepper.

  3. Pour over this marinade salad.

  4. Good appetit!

Neprehliadnite


1) Venujte nám 2% z Vašich daní. 

Potrebné tlačivo na: http://zshaniska.sk/o-skole/povinne-zverejnovanie/ostatne.html


PRojekt INkluzívnej EDukácie. / Projekt je spolufinancovaný zo zdrojov EÚ. Operačný program vzdelávanie

Anketa

Nová stránka

Ako sa Vám páči nová stránka školy?

2
Chválitebná (2)
(0)
3
Dobrá (3)
(0)
0
Dostatočná (4)
(0)
0
Nedostatočná (5)
(0)
1
Výborná (1)
(0)
» Prejdite na anketu »
Nemáte povolenie hlasovať! Prihláste sa alebo si vytvorte konto.
Copyright © 2012 - 2023 ZŠ Haniska and design by za.jo.net